Det finnes de der ute som har oppnådd drømmen om å leve av dansing, men det må understrekes at dette er en knallhard posisjon å nå. Avhengig av hvilken type dans du brenner for, finnes det utdannelser som kan peke deg i rett retning. Balletthøgskolen kan være verdt å merke seg, og ellers går det an å ta mastergrad i koreografi eller dans ved Kunsthøgskolen i Oslo.

På NTNU går det også an å ta mastergrad rettet mot dans, og på Universitetet i Stavanger går det an å ta praktisk-pedagogisk utdanning. Det finnes ulike tilbud på ulike høyskoler og universiteter rundt om i landet, og det er mulig å studere klassisk ballett, folkedans, hip-hop og moderne dans for å nevne noe. Disse studieretningene lærer deg mer om koreografi, dansehistorie og pedagogikk.

Hvilke jobber får dansere?

Mange ender opp som utøvende dansere eller dansepedagoger etter endt utdanning. Et flertall ender opp som selvstendig næringsdrivende innen dans, men mange blir også koreografer. Du må virkelig brenne for dans for å kunne leve av det, ettersom det ikke er stor etterspørsel etter mennesker med utdannelse innen dans.

For mange er drømmen å danse i musikaler på de store teatrene, og ønsker seg derfor til danseensemblene til f.eks. Carte Blanche og Den Norske Opera og Ballett. Det er dog rift om plassene, og derfor er det veldig vanlig at dansere lager egne prosjekter. Slik blir de ikke bare utøvende dansere, men også skapende kunstnere.

Selv om veien til godt lønnet arbeid kan være vanskelig som danser, er drømmer fortsatt til for å realiseres. Finn en danseskole du liker og som hjelper deg i din utvikling, og forhør deg med danselærerne der om hva som er veien å gå. Går du fortsatt på skole, kan det være en idé å spørre skolerådgiveren om hvilke skoler for høyere utdanning som bør være aktuelle og hva som trengs for å få plass der.