Hva er freestyle?

Freestyle er dansing uten koreografi, hvor dansere setter sammen danse bevegelser som passer til rytmen av musikken. Det er hovedsakelig bare 2 typer freestyle dansing:

1. Hvis du er en danser eller om du liker å danse, så spør noen av dine venner deg om å danse til musikken dere hører på. Så reiser du deg opp på scenen og danser akkurat det du føler for, uten noen form for forberedelser eller koreografi. Dette er Freestyle.

2. Den andre formen for freestyle dansing er dansing du ser på danse show, der de nevner hva slags dans de framfører. Denne typen freestyle er ikke ment som en spesiell danseform, som han eller hun fremfører. Det er nemlig en miks av forskjellige dansestiler. Har du lyst til å melde deg inn i en Freestyle danseklubb, men ikke har råd ? kan du gå inn på centum.no for gunstige lån.

Freestyle er en fin måte å improvisere danse bevegelser på, i stedet for å ha det planlagt (koreografi). På det mest ekstreme er freestyle helt motsatt av koreografi, men det kan i grunn diskuteres, for vi alle tenker som regel først før vi handler. For å gi et eksempel: Du setter på en sang og starter å freestyle danse etter låten, men siden du har hørt låta før og har øvd på forskjellige bevegelser tidligere, kan man aldri danse 100% freestyle til låten. Har man hørt sangen før, er man bundet til sangen i underbevisstheten, og man vil automatisk danse det som har blitt koreografert i ditt minne. Dette kan ofte sees hos freestyle dansere i konkurranser, der de stadig ubevisst utfører sine signatur bevegelser og sekvenser de har trent på tidligere.

Hvordan danse freestyle?

Freestyle dansing er improvisasjon. Det kommer når du lager tilfeldige bevegelser som ikke har blitt koreografert fra før. Den frie naturen med freestyle tillater danseren å uttrykke deres individuelle stil og følelse. Du er ikke nødt til å være på en scene eller et dansegulv for å danse freestyle. Du freestyler som regel hele tiden. Når du er på fest, i bilen, hver gang du hører en sang som for kroppen din til å bevege seg. «freestyling» skulle egentlig bare blitt kalt dansing, for det er kroppens måte å reagere på når man hører på musikk.

Når du freestyler trenger du nødvendigvis ikke å følge en struktur etter låten man danser til, men det er enkelte ting man bør ha i bakhodet, så ikke bevegelsene krasjer med musikken. Før man starter å lytte til sangen, er det greit å følge takten for å komme inn i rytmen/tempoet til sangen.

Første steget er å finne rytmen og tempoet i beaten, så det passer bevegelsene du tilføyer. Melodien hjelper veldig på stemningen for dansingen som skal utføres, så du får en bra innlevelse. Et annet godt tips for å holde rytmen vedlike, er å følge skarptromma «snare».