Kontrasten mellom moderne hiphopdans og klassiske sjangrer som ballett er stor, og er med på å vise hvor bredt spekteret av dans er. Likevel kreves det fleksibilitet, styrke og disiplin for å bli en god hiphopdanser, akkurat som i ballett. Hiphop er dog en del preget av improvisasjon (freestyle) og det er ikke uvanlig at utøvere konkurrerer mot hverandre i såkalte «dance battles». Når dansingen begynner er det vanlig at det dannes ciphers, som er sirkler av tilskuere som omkranser danserne.

Hiphop betegner ulike dansestiler som danses til hiphopmusikk, inkludert popping, locking og breakdance. Disse stammer fra afro- og latinamerikanske miljøer i USA, og typiske opphavssteder er The Bronx, Brooklyn og Fresno. I ghettoene her var innflytelsen fra andre stilarter minimal, og det hevdes at danserne først og fremst var inspirert av James Brown.

Hiphop danses over hele verden, og spesielt i Sør-Korea og Frankrike har innflytelsen vært stor. Frankrike er kjent for å holde den internasjonale hiphop-konkurransen Juste Debout, og i Sør-Korea har enkelte dansegrupper blitt utpekt som ambassadører av landets kultur. For mange utøvere er hiphopdansen en livsstil, og ikke bare en hobby eller form for underholdning.